Puromuz3.com: Puro
Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün sunumçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak oturaklı, esnek ve hafif bir yapıda olmalı, kıvrak bir aromaya ve tekdüze yanmayı katkısızlayacak yerıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf sili katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça güçlü miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler bile biröte bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en özen etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer düz bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada tatlılık maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. cümle hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır izlemek bağırsakindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu gönen bileğerleri bile kimisine göre gayet munis ve bağırsakilebilir en eksiksiz bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken ayrıksı bir eş bu gönen bileğerinin puroya yazık edilen bir kıymet bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen farkı beyninde gidip gelmeden daima aynı gönen bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğkonuimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen bileğerleri neyi bileğkonutirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna vakit ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en bol kıymet bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde averaj 6 kamer içerisinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen tevdi üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bağırsakin muayyen bir vakit içerisinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca zait alev bileğkonuimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen kıymeti hazırlamak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kıymet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek zeminı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz güçlü gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o vakit ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in ruzuşeb ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile yanında tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en bol alternatif olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Gece gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde güçlü gönen bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.
Comments on 'Puromuz3.com: Puro' (0)
Yorumlar beslemesi